Met een passie voor bloemen

Mijn naam is Annette de Vos tNC. Begin 2013 startte ik het bedrijf Keramiek voor buiten.

De interesse voor vorstbestendig kwalitatief hoogwaardige keramiek was ontstaan na een bezoek aan diverse begraafplaatsen in Frankrijk. De zoektocht naar de producent van deze bloemen leidde me naar Bethune, Noord Frankrijk. Daar werden de bloemen toen nog gemaakt. Overtuigd van de schoonheid en kwaliteit ben ik nu sinds 2013 de consument in Nederland aan het opzoeken. Daartoe neem ik deel aan uitvaartbeurzen, maar ben ik ook te vinden op fairs en kunstmarkten. De meningen over de bloemen zijn wisselend. Daar waar de één het eerst kitsch vindt, draait deze bij nadere beschouwing de mening bij: Eigenlijk best wel heel mooi. De ander, die ogenblikkelijk het product prachtig vindt, kan vervolgens niet geloven dat zoiets moois gewoon in weer en wind buiten kan liggen. “Veel te mooi voor buiten, ik leg het binnen!”, hoor ik vaak.

Ik beschouw mezelf als beschermvrouwe van dit unieke Franse product. Daarnaast zet ik mij in voor het beheer en behoud van begraafplaatsen.

OVER DE BLOEMEN: VERSTEENDE LIEFDE

Wat doe je als er geen echte verse bloemen voor handen zijn of als je geen geld hebt om hele dure bloemen te kopen? …. Dan ga je ze zelf maken!

Twee eeuwen geleden zijn ze dat ook gaan doen. Bijvoorbeeld in Frankrijk. Echte bloemen waren te duur of niet te verkrijgen. Maar bloemen horen bij vele gelegenheden, zo ook bij het afscheid van het leven, bij de dood.

In Frankrijk zijn ze gaan kleien. Bloemen van keramiek. In heel Frankrijk ontstond de traditie om bloemen van keramiek te gebruiken als grafdecoratie. In heel het land specialiseerden pottenbakkers zich in het maken van deze bloemen.

Van de vele fabrieken die er ontstonden, is er maar eentje overgebleven. En ook deze heeft de productie inmiddels moeten verplaatsen naar Roemenië, waar de lonen lager zijn. Want handwerk is kostbaar en niet vanzelfsprekend geworden.

De oorsprong, de kwaliteit en de uitstraling is evenwel gewaarborgd. De bloemen zijn gegarandeerd bestand tegen de vorst en worden met aandacht en liefde gemaakt. Traditioneel handwerk.

De bloemen van Keramiek voor buiten vallen onder de noemer gres of steengoed. Ze zijn speciaal gemaakt voor buiten. Deze bloemen blijven bloeien. Gedurende elk seizoen. Gedurende vele jaren. Voor altijd. In Nederland, zoals elders in Europa, wordt deze -van origine- grafversiering vaak majolica genoemd.

Sommigen noemen het ook wel porselein of faience, maar de juiste benaming is tegenwoordig steengoed. De samenstelling van de klei en de hoge temperatuur van bakken maakt dat dit product vorstbestendig mag worden genoemd. Het steengoed absorbeert nauwelijks vocht. En de bloemen zijn zodanig gemaakt, dat het regenwater er goed af kan lopen. Ze zijn gegarandeerd vorstbestendig (NF EN ISO 10 545-12).

In Nederland herdenken wij graag met echte bloemen. Dat kan heel goed. Maar niet iedereen is in staat of heeft de mogelijkheid het graf van een dierbare regelmatig te bezoeken. Na enige tijd staat het graf er wellicht wat verloren bij. Ook zijden bloemen verliezen na enige tijd hun uitstraling. De bloemen van Keramiek voor buiten zijn zeer geschikt als grafdecoratie. Ze zijn er immers voor gemaakt!

Klik op deze link voor meer voorbeelden uit Frankrijk: http://nl.pinterest.com/annettedevostnc/famous-french-ceramic-flowers/

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*