Keramiek voor buiten in Roden en Peize

Keramiek voor buiten in Roden en Peize
7 augustus 2013 Keramiek voor Buiten

Op de begraafplaatsen van Roden en Peize kun je hele bijzondere grafdecoratie vinden: de graftrommels. Deze waren erg populair in Nederland in de periode 1840 tot 1940. Meer over graftrommels is te vinden in het boek Graftrommels en (kunst)grafkransen in Nederland, geschreven door Leon Bok en Evert Jan Halkus. De laatste is restaurateur van graftrommels. Het boek is te verkrijgen via stichting Stichting Dodenakkers.

Op 7 augustus 2013 zijn onderstaande foto’s gemaakt. De gele sticker op de trommel betekent dat de gemeente Noordenveld op zoek is naar de rechthebbende van het graf. Als deze zich niet meldt gaan de grafrechten naar de gemeente. De gemeente beslist dan wat er met het graf en dus ook de graftrommels gaat gebeuren. Ook graftrommels hebben enig onderhoud nodig. Het zou jammer zijn als deze gedenktekens zouden verdwijnen. Keramiek voor buiten houdt contact met de gemeente hierover.

Overigens wordt de graftrommel opnieuw in Nederland ge-introduceerd. Net als de Bloemen van Keramiek een hele mooie blijvende en onderhoudsvrije manier om een graf te versieren.

Op Pinterest www.pinterest.com/annettedevostnc  zijn meer voorbeelden te vinden van bijzondere grafdecoraties.

Klik of tap op de foto’s om te vergroten.

Deze graftrommel op de begraafplaats in Roden (2013) heeft een sticker. De gemeente is op zoek naar de rechthebbende van het graf om onderhoud te plegen. Als de rechthebbende zich niet meldt kan de gemeente besluiten het graf te ontmantelen. Het is de vraag wat er met de graftrommel gaat gebeuren.

Graftrommels in Roden en Peize (Keramiek voor buiten 2013)

Ook op dit graf is een sticker geplaatst. Dit betekent dat de gemeente op zoek is naar de rechthebbende van het graf. Als deze zich niet meldt, kan de gemeente besluiten het graf te ontruimen. Het is dan ook de vraag wat er met deze graftrommel gebeurt.

De gele sticker (Keramiek voor buiten 2013)

Dit is een van meerdere graven waarop een sticker is geplakt. Als de rechthebbende van het graf zich niet meldt, kan de gemeente besluiten het graf te ontruimen. Het is dan de vraag wat er met deze graftrommel gaat gebeuren

De derde graftrommel met gele sticker 2013)

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*