Pere Lachaise Parijs – Een bezoek in november 2013

Pere Lachaise Parijs – Een bezoek in november 2013
1 december 2013 Keramiek voor Buiten

In verband met mijn werkzaamheden bij de Salon Funeraire Paris 2013 verbleef ik van 21 tot en met 24 november 2013 in Parijs. Na 3 dagen beurs had ik op zondag de 24ste de gelegenheid Parijs te bezoeken. Een bliksembezoek en daar mocht een bezoek aan Pere Lachaise niet bij ontbreken.

Entree to Pere Lachaise Cemetery

De hoofdentree van Pere Lachaise in Parijs (2013)

Ondanks het vroege uur stroomden de toeristen al in grote getale toe. Hierboven afgebeeld de hoofdingang van Pere Lachaise, vlakbij de aansluiting met de Parijse metro. De toegangspoort naar een stad op zich, waar je een hele dag kunt genieten van de meest bijzondere monumenten. In dit artikel slechts een paar afbeeldingen van de vele vele foto’s die ik in korte tijd heb gemaakt. Helaas was er die dag geen zonnetje. Gelukkig bleef het droog.

Prachtig beeld op Pere Lachaise Parijs 2013

Op 2 november is het Allerzielen. Met name in Frankrijk (maar ook in België en Nederland) worden chrysanten bij het graf van de overledenen geplaatst. Op Pere Lachaise was ook goed te zien dat veel nabestaanden begin november de begraafplaats hebben bezocht.

 

Maar ook voor Pere Lachaise geldt dat het afhangt van de inzet van de nabestaanden en rechthebbenden of de grafmonumenten worden onderhouden. De toeristen worden vriendelijk verzocht op de hoofdpaden te blijven en niet hiervan af te wijken.

Pere Lachaise is een stad op zich

De verleiding was echter groot om hiervan af te wijken. Achter deze tombes ligt nog zoveel moois.

Kruis versierd met bloemen van keramiek Pere Lachaise 2013

Ontelbare oude exemplaren van bloemen van keramiek gevonden. Veel kransen en kruisen, maar her en der ook de nieuwe bloemen van keramiek (ook wel majolica genoemd).

Wreaths made of and decorated with ceramic flowers also known as majolica Pere Lachaise 2013

Zonder voorbereid te zijn en zonder te weten welke beroemdheden (anders dan Jim Morrison) hier liggen heb ik er vol verwondering rondgewandeld. Dank zij een lieftallige toeriste weet ik dat het monument voor Jim Morrison in Division 45 te vinden moet zijn. Ik heb niet gezocht, maar gewoon rondgewandeld en genoten van de Kunst op het Kerkhof. Hieronder slechts enkele van de talloze voorbeelden.

Urenlang wandelen door Pere Lachaise

Beautiful statue of an angel on Pere Lachaise Cemetery 2013

Art art art at Pere Lachaise 2013

Prachtig beeld op Pere Lachaise Parijs 2013

Prachtig beeld op Pere Lachaise Parijs 2013

Wat mij toch verbaasd heeft is dat de toegang tot de begraafplaats gewoon gratis is. Terwijl er op deze druilerige zondagmorgen al heel veel bezoekers uit de meest uiteenlopende landen een kijkje komen nemen.

Prachtig beeld op Pere Lachaise Parijs 2013

Bij het columbarium aangekomen zie ik hetzelfde als in Nederland. Voor veel nabestaanden is er te weinig ruimte om hun dingetjes kwijt te kunnen. In Nederland zag ik al eerder dat men eigenhandig plankjes tegen de urnenis heeft gemonteerd.

Decoraties moeten op de grond worden uitgestald in verband met ruimtegebrek Pere Lachaise 2013

Tussen de bezoekers door hoor je her en der de Fransen. Ze komen met bloemetjes en vegertjes om de graven te onderhouden. Ze komen elkaar tegen tijdens de wandeling en maken een praatje. Bij de zij-ingang ontdek ik een bloemist en die is open. Nader beschouwd is het ook een uitvaartonderneming. Ik loop binnen en vraag of zij ook de bloemen van keramiek verkopen: Nee, niet hier, maar wel bij hun filiaal bij de hoofdingang. Die is echter op zondag gesloten…….

De bloemist naast de begraafplaats Pere Lachaise 2013

En ja hoor! Aan de overkant van de straat kom ik de bloemen uiteindelijk tegen in de etalage. Een blik van herkenning.

Ceramic Flowers displayed near Pere Lachaise Cemetery in Paris 2013

En dan is het ook weer tijd om te vertrekken en tijdens dit bliksem bezoek de stad Parijs nader te verkennen.

Salon Funeraire Paris 2013

Keramiek voor buiten koopt en verkoopt de Franse bloemen van keramiek in Nederland. Dit product is een goede aanvulling op het assortiment op het gebied van grafdecoratie. Het gaat hier om een handgemaakt product, het is bestand tegen vorst en uitermate decoratief. Zoals de foto’s van Pere Lachaise laten zien, kan het keramiek jarenlang buiten blijven staan.

Wilt u meer informatie over dit Franse keramiek (uniek in de wereld) neem  dan contact op via het contactformulier van Keramiek voor buiten of bel:

0031 6 14959566

Volg Keramiek voor buiten op Facebook: www.facebook.com/keramiekvoorbuiten of via Pinterest: www.pinterest.com/annettedevostnc

 

 

 

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*